Foto
Ik ben niet de enige die volop aan het genieten is van het zomerweer. Mijn planten hebben het ook behoorlijk naar hun zin, zoals je hiernaast kunt zien.

Ze hebben al een aardige stam gekregen en in het midden zie je overal per dag nieuwe bladeren groeien. Ik weet niet welke grondsoort ze het liefste hebben en bij welke zuurtegraad, maar hier in mijn bewerkte limburgse kleigrond doen ze het in ieder geval prima.

Als ze zo doorgaan dan kan ik de kiembladeren, die intussen ook al vrij groot zijn geworden, erafbreken (naar onder toe) en de stam aangronden. Ik zal deze bladeren gebruiken om me alvast wat te oefenen in het drogen ervan en wie weet kan ik ze straks zelfs nog oproken.

 
Foto
Na een aanhoudende droogte is het goed om eindelijk weer eens regen te zien. Het verdampte grondwater kan weer aangevuld worden.
Ik hoop wel dat het niet blijft plenzen of dat er hagel gaat vallen.
Buienradar heeft zojuist al code oranje afgegeven voor Limburg, dus ik hou mijn hart nu vast en hoop dat de planten het noodweer goed doorstaan.

De groei zit er nu in ieder geval goed in en ik zie ze dagelijks groter worden. Gelukkig staan ze aardig beschut, maar misschien dat ik er wel stokken naast ga zetten. Eens kijken.

 
Foto
Toen ik vanmorgen mijn scooter pakte om naar de boerderij te gaan, zag ik hoe goed mijn planten er uitzien zo in de ochtendzon. Ik moest er toch even een foto van maken.

Het resultaat zie je hiernaast en ik denk dat ik met recht trots mag zijn dat ik daarvoor gezorgd heb.
Nu zal het ook niet meer lang duren tot ik kan beginnen met het ophogen van de grond om de stam.

Ik had gehoopt dat ik vandaag onder het watergeven uit zou komen, maar tot nu toe is er te weinig regen gevallen om de grond weer goed vochtig te krijgen, dus zal ik de tuindouche maar weer hanteren vanavond.

 
Foto
De buurman dacht al dat ik weer in de weer was om wiet te telen, maar toen ie eens wat beter keek moest ie toch wel toegeven dat de planten er nog niet eens op leken.

Als ze maar niet teveel door de schutting groeien, want wat bij hem hangt is in principe van hem en hij rookt ook.
Maar hem kennende zal dat wel geen punt zijn en kan ik me voorbereiden op de volle oogst.

Ik ben eens benieuwd hoe de planten de komende week zullen doorstaan met hoge temperaturen en waarschijnlijk ook nog wel het een of andere onweersbuitje. Ik zal jullie in deze zomertijd in ieder geval op de hoogte houden van de voortgang en geregeld foto's maken.

 
Foto
De buitenplanten staan er prima bij, maar toch is er een plant die mij opvalt. Een van de Marylands ligt weliswaar bij de groei wat achter bij de rest, maar is daarvoor wel donkerder van kleur en ziet er rondom gezond en wel uit.

Het onderste blad op de foto zegt mij dat ik vanavond weer water kan sproeien. Ik wil het ze ook niet te makkelijk maken, om de wortelgroei te bevorderen. Dieper in de aarde zit genoeg water, dus mogen de wortels rustig op zoek ernaar gaan.


Vanavond krijgen ze nog een lekkere douche omdat het aanhoudend droog en zonnig weer is en mij blijft niets anders dan theedrinken en afwachten.



 
Foto
Zoals je kunt zien zijn de Burley, Monte Calme en Samsun zaadjes gekiemd. De kap is er af en de vochtigheid van de turfmolmpotjes houd ik dagelijks in de gaten.

Als de eerste kiemblaadjes zo groot zijn als een vingernagel, zal ik ze in 9x9cm potjes zetten en daarvan een video maken voor deel 3 van de kweekgids.

Ondertussen draai ik het kweekbakje geregeld om, om te voorkomen dat de plantjes alleen maar naar een kant groeien.

Buiten is weinig te melden, behalve dat ik om de andere dag sproei zolang er geen regen valt.
De slakken hebben weliswaar de eerste dagen lekker liggen knabbelen aan de achterste planten, maar het ziet er naar uit dat ze ook van de slakkenkorrels hebben gesnoept, dus daar maak ik me niet zo'n zorgen om.

 
Jammer genoeg zit er geen geluid bij, maar deze video geeft wel een goede indruk van de produktie van shag in Zwolle in 1950.
 
Foto
Vandaag was het dan eindelijk zo ver dat mijn tabaksplanten de volle grond in konden.
Na het nodige voorwerk te hebben gedaan, was het planten niet zo moeilijk en tijdrovend als ik had gedacht, maar toch nam de klus nog een paar uur in beslag.

Ik heb nu in het totaal 28 planten in de volle grond staan. De planten die ik niet heb gezet wil ik in grote potten zetten.

Tijdens het planten heb ik mijn videocamera mee laten draaien en het resultaat daarvan is terug te zien in de kweekgids als deel 4.

Voor de chronologische volgorde heb ik deel 3 even overgeslagen. Dat wil ik filmen als de zaailingen die ik nu heb staan groot genoeg zijn om in een potje gezet te worden. Ik verwacht zelf dat dat over een week of 2 zal zijn, maar ik hou nog even een slag om de arm.

 
Foto
De omstandigheden waarin ze zijn opgegroeid zijn vrijwel identiek, maar toch zie ik een groot verschil in groei tussen de Virginia Sweet Dark (links) en de Maryland (rechts).
Bovendien zie ik bij de Maryland meer slakkenschade. Of dat iets te maken heeft met het ras weet ik niet, maar gelukkig houd ik wel nog genoeg gezonde Marylands over om uit te planten.

De Virginia Sweet dark is een genot voor mijn ogen. Elke dag groeien ze nog harder lijkt het wel en de potjes staan dan ook steeds verder uit mekaar.

Voor morgen en de komende dagen heb ik me voorgenomen om het plantbed klaar te maken. Ik zal daarbij de door Pieter Toirkens gegeven adviezen opvolgen en het geheel op video vastleggen.

 
Foto
Omdat het buiten meer herfst was dan zomer vandaag, heb ik me beziggehouden met het zaaien van de drie andere soorten die bij het setje van Personal Tobacco zaten. Te weten Burley, Monte Carlo en Samsun.

Ik heb er een filmpje over gemaakt met tekst en uitleg, dat terug te vinden is in de kweekgids .

Het is eigenlijk te laat om nu nog te zaaien, maar ik wil nog zoveel mogelijk van de zomertijd gebruik maken, om ze daarna af te bloeien onder kunstlicht.

Waarschijnlijk zal mijn terras er ook aan moeten geloven en bouw ik de boel vol met grote potten.
Of ik probeer eens een methode die ik laatst zag, om rechtstreeks in een zak potgrond te telen.
Plannen genoeg in ieder geval, dus ik kan weer ruim vooruit.