Foto
Vannacht hebben de slakken toch weer toegeslagen, ondanks het mijnenveld van slakkenkorrels dat ik om te potjes heb gelegd.
Hopelijk vonden ze de korrels net zo lekker als mijn blaadjes.

Zoals je kunt zien is er een verschil in groei tussen de Virginia Sweet Dark op de voorgrond en de Maryland. Waarom de slakken het vooral hebben voorzien op de Maryland is me vooralsnog ook een raadsel.

Gelukkig zijn er ook onbeschadigde en goed groeiende planten bij de Maryland die worden opgenomen in mijn selectie voor het uiteindelijke plantenbed.

Als het weer een beetje meezit zal ik ze komende week dan toch hun plekje in de volle grond geven.

 
 
Foto
Nu kan het nog en dus heb ik het onkruid in mijn plantenbed een verfrissende douche met bestrijdingsmiddel gegeven.
Als dat zijn werking heeft getoond, dan graaf ik het nog een keer goed om en kan wat mij betreft bemest worden.

Ze groeien nu zo hard dat ik het echt tijd vind worden om ze uit hun potjes te bevrijden. Als tijdelijke maatregel heb ik ze ondertussen al wat uit mekaar gezet. Elk blad verdient een plaatsje in de zon tenslotte.

 
Foto
Slakken schijnen ook graag tabak te pruimen en zoals ik al dacht is de dader spoorloos verdwenen.
Ik heb besloten om ze de oorlog te verklaren en wel op de meest brute, maar wel biologische manier, namelijk met aaltjes.

Na enig speurwerk kwam ik het volgende tegen op internet:

Een milieuverantwoorde, biologische manier om slakken te bestrijden, is door aaltjes in te zetten die parasiteren op de slak. De slak gaat daardoor dood. De aaltjes koopt u in een flesje waarmee u 40 m2 tuin slakvrij kunt maken. U giet de aaltjes uit op plekken met veel slakken, waarna ze zelf de slakken opzoeken. Daarna blijft de tuin minstens 6 weken slakvrij. De aaltjes sterven als er geen slakken meer zijn. In tuincentra kunt u een bestelkaart kopen, waarna het flesje per post wordt toegestuurd.


Tot die tijd zal ik een randje slakkenkorrels om mijn potjes leggen en op de volle grond mogen de aaltjes zich dan uitleven.
Maak de borst maar alvast nat familie Slak.

 
Foto
Het volgende bericht kwam ik vandaag tegen en ik kan er nu eigenlijk alleen maar om glimlachen en denken: ze doen maar, maar wel zonder mij.

Oostblokkers blokkeren hardere aanpak roken

Onder druk van Oost-Europese landen zijn nieuwe Europese regels tegen roken versoepeld. Zo worden de waarschuwende teksten en foto's op sigarettenpakjes kleiner dan de Europese Commissie aanvankelijk wilde.

Ook komt er geen verbod op mentholsigaretten. Oorspronkelijk zou 75 procent van een pakje uit angstaanjagende foto's van zwarte longen en teksten als 'Rokers sterven jonger' bestaan. Onder druk van Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië zijn de plannen aangepast. De 27 lidstaten zijn het nu eens geworden over 65 procent.

De Europese commissie wil roken onaantrekkelijker maken. Volgens commissaris Tonio Borg overlijden in de EU elk jaar 700.000 mensen door roken. Hij wil dat tabaksproducten er dan ook uitzien en smaken als tabaksproducten. Sigaretten met een smaakje, zoals mentholsigaretten, moeten in zijn ogen verboden worden. Dit soort sigaretten verleiden jongeren om te beginnen met roken, vindt hij.

Zo ver is het nog niet gekomen. Een Europees testpanel gaat nu bepalen welke smaken in aanmerking zouden kunnen komen voor een verbod. De vier Oost-Europese landen zijn tegen een al te strenge aanpak van roken. De landen konden niet voorkomen dat ook rookloze tabaksproducten, zoals de e-sigaret, voortaan gezondheidswaarschuwingen gaan voeren. Maar landen mogen zelf beslissen of ze een verbod op verkoop via het internet gaan opleggen. Er komt geen Europees verbod.

De voorstellen gaan nu naar het Europees parlement. Het is mogelijk dat daar de regels toch weer verscherpt gaan worden.

RTL Nieuws

 
Foto
Ik zie de vooruitgang nu dagelijks en wat eerst nog minuscuul zaad was, schiet nu vol levenslust uit de grond.
Binnenkort zal ik de potjes wel wat verder uit mekaar moeten zetten om de planten de ruimte te geven om zich goed te ontwikkelen.

Komende week zakt de temperatuur naar zo'n 16 graden wat toch echt wel te koud is voor deze tijd van het jaar.
Ik ben eens benieuwd hoe mijn troetels erop zullen reageren, maar ik denk wel dat ze vrolijk blijven doorgroeien in afwachting van het echte zomerse weer.

Een ding is voor mij in ieder geval nu al duidelijk. Ik beleef hier zeker zoveel plezier aan, als toen ik in de kinderjaren van de nederwiet mijn eigen wiet teelde vanaf het zaadje tot een moederplant en vanaf de stekjes tot mijn eigen veredeling.
Toen het commercieel en crimineel werd, heb ik de stekker er letterlijk uitgetrokken, maar nu leef ik me weer met veel plezier en volop uit en deze keer ook nog eens volkomen legaal.

 
Foto
Gisteren heb ik een emailtje gestuurd naar Pieter Toirkens van Personal Tobacco waar ik mijn zaad en toebehoren van heb en vandaag kwam er het volgende antwoord op:

Prachtig!! Leuke opzet gemaakt met weebly, ziet er goed uit.

Ik heb zitten glimlachen met je berekeningen, gewoon omdat het zo is. En als je echt 10x10 gaat zetten heb je er straks genoeg werk mee. Ik begin straks vanaf half juli 3e week juli serieus te oogsten, Iedere keer ongeveer 3 bladeren van onder af en herhaal dat plm iedere 7-10 dagen. Dit jaar heb ik er nieuwe soorten bij voor zaad, ik kan zo de werkelijke sigarenliefhebbers beter bedienen. Maar heb ook een nieuwe soort die als basis voor zware shag dient. In totaal heb ik iets van 13 soorten.

Met een vriend ben ik een nieuwe snijmolen aan het ontwikkelen die fijner snijden kan, op 0.16-0.2mm zoals de shag uit de winkel komt. Helaas weet ik nu al dat het ding aardig duur zal worden, ondanks vriendendiensten etc. Het zit nog in de computer maar de gegevens gaan binnenkort naar een watersnijbank en machinewerkplaats. Materiaal is duur tegenwoordig en ik wil wel kwaliteit en geen flut, ik ga ze zelf in elkaar zetten om die uren naar me toe te trekken. Maar met jouw kostenberekening heb je het er dan in een deel van een jaar al volledig uit.

Ook super dat je doorgelinkt hebt naar mijn site, ik heb jouw blog ook bij mij klikbaar maken (onderaan).

Ik denk dat de plantjes het zeker wel gaan doen bij je, aan aandacht en liefde zal het niet liggen. Als je ze straks in de volle grond zet, plaats ze dan wat dieper als het maaiveld, in flauwe kuiltjes, als er een klein blaadje onder de grond verdwijnt is dat niet erg maar ze staan daardoor veel steviger straks. Als ze dan eenmaal omhoog gaan komen en de knie-hoogte bereikt hebben schuif je aarde naar de stam, zeker een bult van 30 cm hoog! Het worden zeilschepen van planten. Ik denk dat je nog veel lol gaat beleven, hahahah. En bedenk dat we 3 grote vijanden hebben, slakken, hagel en sprinkhanen. Maak dus geen foute regendanspasjes waardoor je hagel als golfballen krijgt… het is maar een tip, haha.

En wil je echt de beste kwaliteit behalen voor je tabak haal je als de bloei begint alle bloemenknoppen zo vroeg mogelijk er uit zodat alle kracht van de plant niet naar de bloei gaat maar naar het blad. Wat zijn dan een paar tientjes voor nieuwe zuivere zaden, toch??(hint om dan aan me te denken..).

Ik zal je zeker blijven volgen hoe het verloopt.

Succes verder, groeten,

Pieter Toirkens



Dat is fijn om te horen en heeft mijn dag in ieder geval goed gemaakt.

 
Foto
Mijn tabaksplanten groeien met dit weer als kool. Heerlijk om te zien hoe snel het nu gaat en hoe gezond ze er nu bijstaan, dit in tegenstelling tot die ene keer toen ik de zon had onderschat.

Als het zo door blijft gaan dan kunnen ze wat mij betreft volgende week in de volle grond, maar dat hangt er ook wel vanaf hoe het weer dan is.
En een ding is zeker, dat niets zo onzeker is als het weer.

 
Foto
Er is niets te melden, behalve dat ik een uitval heb van zo'n 20 plantjes en dat de rest nu voorspoedig groeit, zoals je kunt zien.

Het heerlijke voorjaarsweer zal daar zeker aan bijdragen, net als de schaduw en windstilte waar ze nu in staan.

Voeding hoef ik nog niet aan te denken. Alleen elke dag een keertje kijken of ze nog genoeg te drinken hebben. Dat is alles.



Het witte aan de plantjes is trouwens geen schimmel, maar zaadpluisjes waarschijnlijk van een lindeboom ergens in de buurt.